Friday, 18 June 2010

Flashback

Setiap orang kat dunia ni mempunyai masa zaman kanak2 nye tersendiri. Zaman kanak2 di mana kite banyak belajar baik dan buruk, ya dan tidak, dan macam2 lagi lah.... Uniknya zaman kanak2 ni, kita sangat amatlah nakal smpai parents kita sendiri boleh naik pening pikirkan ape nak buat ngan kite smpai ada yg marah and denda kite just untuk bagi kite pengajaran. Masa kite kecik2 memang kite rasa nyampah gile, rasa nak cubit2 je mak ngan ayah kite sebab marah kite but at the end of the day kite jadi rapat balik ngan dorg sebab apa, sebab tu parents kite, diorang jaga kite start dari kite lahir lagi, kite secara otomatik syg dorg, and kalau diorg yg x bagi makan kat kite sape lagi yg nak bagi kan? 

So entry kali ni aku nak try bawak korang semua flashback memori time aku kecik2 dulu :
  • masa baru lahir dulu aku tak kuat nangis, kalau nangis pun orang tak dengar
  • then bila dah boleh bercakap, aku lah orang paling kuat melalak, sampai org kat hujung jalan nun boleh dengar suara aku
  • aku slalu gadoh ngan adik aku, smpai bertumbuk pun ada, yg takleh blah nye kitorang slalu kalau gadoh2 tu mesti ada men round2 kat satu meja makan tu, bile tgk balik meja tu mesti ada sentimental value maw tergelak2 dibuatnye
  • pasu bunga, gelas kaca, seramik kau sebut je lah ape yang ada kat porch rumah aku tu, mesti ada yg pernah menjadi mangsa permainan bola sepak kitorang. smpai pernah satu masa tu mak aku tembuk bola tu, menangis2 aku dibuatnye sebab bukan senang nak beli bola time kecik2 dulu.
  • pagar rumah, grill tingkap, grill pintu, and paling mengajaibkan atap rumah semuanya aku pernah panjat time kecik dulu smpai mak aku panggil aku spiderman nak pujuk aku turun. sebab kalau naik aku memang ligat betul nak turun. pening pale orang2 rumah aku dibuatnye
  • perangai masuk longkang yg x leyh dibendung, kalau dipikir2kan balik aku pun taktaw kenapa time kecik2 dulu aku suke sgt masuk longkang. Malu parents aku dibuatnye, bile diceritakan balik aku mampu tersenyum je. 
  • main nyorok2 memang fav aku, smpai kat mana aku sorok pun org takleh predict, pernah tak kau menyorok bawah tudung saji yang mak kau buat tutup lauk tu, pernah tak kau menyorok di balik surat khabar, pernah tak kau menyorok kat belakang almari yang hanya ada ruang antara dinding dalam 12 inci camtu
  • lompat tikus, kalau tak silap masa sekolah rendah memang aku cukup suke lompat melompat ni, kalau korang pun pernah main permainan nih mesti korang terasa ajaib dengan permainan kita masa kanak2 dulu. satu lompat tikus, dua lompat tikus, tiga lompat tikus and so on. aku dah lupa lah what d next sequel but yg aku pasti safwan n adiknya shakir, hazwan, shaza, hani, jadi geng sepermainan aku time nih.
  • permainan yg pernah aku main masa kecik2 dulu : guli, dam, congkak, carom, tutup botol, nyorok2, pepsicola, konda kondi, baling selipar, lompat tikus, galah panjang, onetwostop, enjit2 semut, pukul berapa datuk harimau, batu seremban, men kejar2, n mcm2 lagi lah tp yang tetap jadi favorite aku smpai ke besar tu ha men nyorok2
  • melaram : hahaha ini memang penyakit aku dari kecik lagi, mak aku kate dalam family aku ni, memang aku paling kuat melaram, bawak2 ke besar penyakit melaram aku ni, menggaya kan apa saja jenis baju yg bg aku nmpk menarik memang perangai aku x leh ubah smpai skrg. mak aku kata, "ni la waris anak aku yg kuat melaram" siap ada p/s lagi : "melaram branded2 je anak mama ni" erk sentap aku, aku rasa baju2 aku tu biase2 je.
  • berlakon n tiru suara. mak aku kata kau dulu selalu tiru gaya shah rukh khan, lagi2 bila dpt spek mata hitam. smpai jiran aku aunty tini tu panggil aku "anak shah rukh khan" padahal aku anak mak aku, ye la dulu mana la aku taw shah rukh khan tu sape, kecik lagi kan. pastu yg bestnye, aku kecik2 dulu boleh tiru mcm2 jenis suara kartun, donald duck, bugs bunny, goofy, mickey mouse, gosshhh kalau lah dulu ayah ada beli videocam n rakam dat moment masa suara tak pecah lagi tuh... mesti chumel kan (^_^)
Nak listkan semuanya aku rasa memang berjela2 lah post aku ni, tp ni mmg aku berusaha keras ingat balik zaman kecik2 yg aku rindukan. Ini cerita aku, cerita korang mcm mane pulak? Mesti ada something yg unik boleh kita kongsi kan bersama? 

p/s : korang akan gelak balik bila, korang cerita semula kenangan korang masa kecik2 dulu ngan family korang. X percaya? cubalah... =)

4 comments:

  1. cmfirmla gelak balik...
    kenangan tuh...huhuhu..
    now 21..
    cpt mase ni lalu lalang...

    ReplyDelete
  2. yup memang gelak pecah perot dibuatnya
    hehehe
    masa lalu lalang ngan cepat,
    mcm kereta2 yg lalu lalang kat highway tu... lajukan?

    ReplyDelete
  3. aha, best kan kalau ingat balik benda dulu2.. time kecik2.. mesti nak gelak2! hehe. itu kamukah? comelnyaaa! :D

    ReplyDelete
  4. satu family i pecah perot tau bile cite balik pasal zaman kecik2 kitorang dulu... haha

    yup2, itulah saya, budak kecik yg sgt loud time tu... badan kecik suara besar... =)

    ReplyDelete