Sunday, 30 May 2010

Sebab Potong Rambut


Tgh syok2 aku dok bersembang ngan adik bakal pengantin baru nih, tibe aku tersentap sekejap ngan satu hipotesis yg dikeluarkan oleh die berkenaan dengan kenapa orang potong rambut. Ada dua reason yg die state kat situ first sebab putus cinta and lagi satu stress...

owh baru aku terpikir, kalau kumpul2 balik semua reason kenapa aku potong rambut banyak jugalah ye... antara my best 11 reason why i'm having my hair-cut

1- nampak selekeh
2- dah gatal sangat
3- nak ikut rule as a student kat ipta
4- ada sesetengah orang kata rambut aku kalau panjang tak sesuai
5- nampak tua (tambah2 lagi bila siap ada misai)
6- kepala rasa berat
7- dah mak aku suruh
8- tiba2 rasa nak gedik2 g potong rambut
9- influence org ramai (tgk ramai potong rmbut, aku pun ikot)
10- dah bosan dgn rambut panjang

and sebab yang paling2 sebab aku potong rambut is...
aku ada duit, aku nak potong rambut sendiri tak reti, so kena gi kedai... =)

p/s : tak pepasal je rambut dijadikan issue untuk post kali ni... hentam sajalah labu...

Thursday, 27 May 2010

Budaya Membanding Orang

makcik A : eh kau tau tak anak kak ida tu pandai2 semuanya, semua belajar bagus2 ada smpai keluar negara sana nun.

makcik B : ye la kan, x macam anak orang tu, keputusan pun apelah sangat, takat belajar kat tempat tu je.


Dah dah... aku malas nak tulis panjang pasal conversation pasal dua makcik tu, buat lagi panas hati je ada la. Aku bukannya ape, naik panas telinga aku ni bila dengar budaya banding membandingkan antara orang tu dengan orang ni. It not that i can't accept the reality of people with their high achievement but please lah bila kau banding ngan orang2 yang lemah ni... apa yang korang rasa if korang jadi diorang??? It not that they not doing their best in achieving something, it just that they don't have much luck to stand among the others who have it.

korang pikir tak ape yg dorg akan rasa bila korang cakap benda2 camni depan diorang? korang pikir tak ape yg dorg akan rasa bila dapat tahu yang korang cakap benda2 camni belakang diorang? memang mudah mulut korang cakap lepas camtu je, but do u care? korang ada tak afford nak bantu orang2 camtu? kadang2 bila ada orang berjaya, kau sokong die, puji die, lambung2 name die eventhough kau tak rapat sgt pun ngan org tu.... but then bila smpai ada kat orang tu bila die do something yg agak mengecewakan kau keji die, kutuk die padahal dia tu kawan2 kau, sedara mara kau....

come on la makcik2, pakcik2, abang2, kakak2, adik2... budaya ape ni... kita kalau nak membanding2 pun cermin lah diri kita sendiri. Ada x kita berusaha tolong orang tu? Ada x kita bagi motivasi penuh kat orang tu bila die jatuh? Think bout it okay? Mereka pun berperasaan jugak...

Let make it over shall we? Help them, don't keep the pressure on...

p/s : aku x emo okay... =)

Monday, 24 May 2010

Croc's Satu Fenomena

apa yang akan anda fikirkan bila kita mula berbicara tentang sepasang sepatu, selipar mahupun kasut... ada yang mula mengatakan tentang harga, brand, kualiti, style, kesedapan dan bermacam2 lagi...

tapi satu trend yang boleh dikatakan agak ajaib dan menjadi satu wabak yang berjangkit-jangkit melanda kita semua... boleh dikatakan satu fenomena yang dinamakan Fenomena Buaya a.k.a istilah inggerisnya Croc's Phenomena...

jenama mampu milik bukan takat orang berada sahaja malah sehingga mak cik cleaner yang mencuci library hari-hari pun mampu memilikinya... dari shopping complex hinggalah warung mamak, rata2 menunjukkan impak crocs yang agak kuat terhadap dunia trend dan fashion masyarakat Malaysia kini. nak kata style? hurm, agak susah untuk dipertimbangkan sebab tiada apa yang dilihat menarik pada sebuah croc's yang hanya membariskan beberapa jenis pattern yang di rasai tidak cukup dapat menarik minat aku untuk membelinya...

tidak berniat untuk mengutuk tapi tersentap dengan trend yang boleh dikatakan agak unik ini, aku merasakan segelintir daripada mereka hanya membelinya kerana terpengaruh akibat merasakan mereka juga harus memilikinya setelah melihatkan benda ini sebagai satu fashion yang perlu ada pada setiap individu...

yang menariknya tentang croc's adalah bahagian mukanya yang boleh dihias dengan pelbagai jenis corak mahupun gambar yang mampu menarik minat orang yang melihatnya. malah boleh dijadikan satu hobi bagi siapa yang berminat untuk mengumpulnya dan menghiaskan muka selipar croc's tersebut dengan pelbagai cara yang unik dan style...

hurm, pikir2 balik, croc's ni agak menarik sekiranya pemiliknya bijak untuk menghiasi muka seliparnya itu... tapi pada perspektif yang berbeza croc's ini sama sahaja dengan selipar2 sedia ada seperti di pasaran sama sahaja spt selipar P.A, atlantic, puma, nike mahupun adidas...

p/s :selipar jepun??? masih laku lagi ke??? =)

Thursday, 13 May 2010

Sepasang Kasut Itu


Melihat poster nike 5 on 5 street soccer, mengingatkan aku kembali terhadap memori lama aku masa sekolah menengah dulu, dok men bola tepi jalan ngan member2 eventhough bahaya but still menarik as masing2 ada skill n personality tersendiri bila bola berada di kaki

hurm... tiba2 teringat pulak aku masa men futsal ngan kawan2 at TSR court. Agak menarik jugalah, cuz pagi2 lg kitorang dah booking tempat tu. Dah sekian lama tak bersukan di pagi hari, atlast dapat gak turun padang freestyle along with my them especially with Hikari and Skuba yg obviouslly have a great move and skill to show off. Well, eventhought tak dapat team up with them but still team aku menang jugak. Hehehe bercakap tentang futsal, mestilah memerlukan sepasang kasut. Kasut Nike yang aku gunakan selama 2 tahun tu dah hancur, muncung depannya dah ternganga luas macam mulut buaya. start je dari situ, aku kerap kali meminjam kasut rakan2ku. Tak kasut si bear, kasut nanta menjadi mangsanya.

but then...

aku tersentap, sampai bile aku nak pinjam kasut diorg tu... sampai hancur macam kasut aku gak ke? so then one day aku decide untuk gi ke bandar cari kasut untuk main futsal. 1st aku singgah la kat Al-Ikhsan yang baru bukak tu... well customer services die x spt yg aku expected but then takpe lah i just do my own matter... cari la kasut yang agak2 berkenan di hati... offer mmg menarik but still aku x empunya duit yang mencukupi untuk membelinya...

pergilah aku to d other places, 4 seeking my "special shoes". cari punya cari and lastly... sepasang kasut yang sgt affordable menjadi tarikan hati aku... tak cakap banyak, aku terus mintak saiz and paid for it.

as i expected, sampai je kat kolej, member2 mesti x percaya yg aku akan pakai kasut camtu... mula ngan kuzek, alam n then wahsu...

kuzek - "pergh... dibeli jugak kasutnya"
alam - "gile style dowh kasut kau"
wahsu - "mesti kau ada kasut lain kan? ko sorok dalam kete ko kan?"

percaya x percaya dorang kena percaya gak... Kasut Pallas saiz 8 warna putih tu dah menambat hati aku untuk digunakan waktu2 bersukan.

"it is not about the things you wear, but it about you who wear it"

"your skill is not based on what shoes r you wearing but it is from your attitude to learn and practice"